> Print deze pagina

Home > Nieuws en Media > Nieuws > NIEUW NOB Praatkaarten

NIEUW! NOB-Praatkaarten

05-04-2017

Speciaal voor kinderen die in het buitenland Nederlands onderwijs hebben gevolgd en terugkeren naar Nederland of Vlaanderen ontwikkelde NOB Praatkaarten voor in de klas. Door met behulp van de kaarten in gesprek te gaan worden de kinderen voorbereid op hun verhuizing (terug) naar Nederland of Vlaanderen. Tegelijkertijd bereiden de kaarten nieuwe klasgenootjes voor op hun komst. Zodat de overgang voor iedereen zo soepel mogelijk verloopt, en een leerzame en leuke ervaring voor alle leerlingen is.Pieter Dijkstra (8 jaar) heeft zijn hele leven in het buitenland gewoond. Hij heeft een Nederlandse papa en mama, maar is geboren in Johannesburg. Na drie jaar is hij met zijn ouders verhuisd naar Houston en de laatste vier jaar woonden zij in Shanghai. Dit schooljaar is hij met zijn ouders en zusje naar Nederland verhuisd, een land waar hij nog nooit heeft gewoond. Pieter heeft altijd Nederlandse les gevolgd en gaat in Nederland naar een Nederlandse school. Als je Pieter ontmoet, zou je niet zeggen dat hij niet uit Nederland komt. Hij spreekt de taal, kent de cultuur en heeft een Nederlandse naam. Maar toch is Pieter anders. Hij voelt zich een vreemdeling tussen de Nederlandse kinderen in de klas. Hoe helpen we Pieter om zich zo snel mogelijk thuis te voelen? 

Daar hebben kinderen uit de bovenbouwgroepen van scholen uit Den Haag, Odijk, Nairobi en Saigon over meegedacht. Hun belangrijkste conclusie; maak dit bespreekbaar in de klas. Om dat gesprek te faciliteren ontwikkelde NOB “Praatkaarten”: een set leuke, handige en slimme vragen voor kinderen die vanuit het buitenland naar Nederland of Vlaanderen verhuizen.

De aanleiding
Kinderen die vanuit het buitenland naar Nederland of Vlaanderen verhuizen en Nederlands onderwijs in het buitenland hebben gevolgd, kunnen op cognitief vlak in de vaak goed instromen in het onderwijs. Op sociaal-emotioneel gebied is dit echter niet altijd het geval. Op aanraden van de Onderwijsinspectie besteedt NOB aandacht aan de warme overdracht van de leerling naar het Nederlands onderwijs. Via de NOB website is het artikel “’Terugkeren’ naar Nederland of Belgïë - Van Third Culture Kid tot wereldburger” binnenkort beschikbaar voor ouders en leerkrachten. Daarnaast is nagedacht over een concrete handreiking die te gebruiken is in de klas.

Hiervoor zijn leerlingen in het buitenland en in Nederland bevraagd naar hun ideeën. Dit vond plaats in het voorjaar van 2016 in samenwerking met de Missing Chapter Foundation (bekijk het videoverslag van de presentatie van de resultaten). De belangrijkste uitkomst: zorg dat kinderen met elkaar hierover kunnen praten in de klas. Naar aanleiding van deze bevraging is een set vraagkaarten ontwikkeld voor gebruik in de klas in het buitenland maar ook in de nieuwe klas in Nederland. De vragen zijn vervolgens op scholen in Nederland en in het buitenland getest. Ook teruggekeerde ouders hebben hun input gegeven.

Het concept
De set Praatkaarten bestaat uit 44 vraagkaarten in drie categorieën:

  • Vergelijken
  • Verhuizen
  • Kennismaken

De vergelijk-kaarten maken de verschillen en overeenkomsten in de situatie in Nederland versus het buitenland bespreekbaar. De verhuis-kaarten gaan in op de sociaal-emotionele gevolgen van een verhuizing. Beide zijn bedoeld voor klassikaal gebruik op de Nederlandse school in het buitenland.

De kennismaking-kaarten helpen om in de klas te bespreken hoe het is om “nieuw” te zijn , deze categorie van kaarten kunnen door de leerkracht in Nederland of Vlaanderen gebruik worden om te bespreken wat je kunt doen om iemand zich welkom te laten voelen.

Naast de vraagkaarten zitten er in het doosje ook kaarten met tips voor de leerkracht in het buitenland, de leerkracht in Nederland, de ouders en de leerling.

Wie kan de Praatkaarten aanvragen?
Bij NOB aangesloten Nederlandse scholen in het buitenland kunnen de Praatkaarten aanvragen via NOB. De voorzitters van het schoolbestuur en de schoolleiders ontvangen hiervoor begin april een aanvraagformulier.

Ouders die met hun kinderen terugkeren naar Nederland of Vlaanderen kunnen de Praatkaarten met dit formulier aanvragen. Zij kunnen deze dan overhandigen aan de (nieuwe) Nederlandse of Vlaamse school, waar de juf of meester de kennismakings-kaarten kan gebruiken. Voor ouders van kinderen die onderwijs volgen op een bij NOB aangesloten Nederlandse school in het buitenland zijn de praatkaarten gratis aan te vragen (één set per adres), mits verzending plaatsvindt naar een adres in Nederland of België. Aan ouders wier kinderen geen Nederlands onderwijs in het buitenland hebben gevolgd vraagt NOB een tegemoetkoming in de productie- en portokosten van € 7,50.

Over NOB
NOB is de spil van een wereldwijd netwerk voor Nederlands onderwijs in het buitenland. We bieden vandaag de dag ruim 14.000 kinderen en jongeren een goede aansluiting op het onderwijssysteem bij een eventuele terugkeer, én houvast bij de ontwikkeling van hun wereldburgerschap vanuit hun Nederlandse of Vlaamse wortels. Zodat zij grenzenloos kunnen groeien, waar ze vandaag ook zijn en morgen naartoe gaan.

Er zijn meer dan 200 onderwijsinstellingen in ruim 120 landen wereldwijd aangesloten bij NOB. Ons netwerk biedt leerlingen de mogelijk om de Nederlandse taal en cultuur te leren en/of bij te houden, op een manier die bij de situatie van het kind past: deeltijd of voltijd, lokaal of op afstand, en op basis- of voortgezet onderwijsniveau. 

Terug naar overzicht

Delen via:

 

Contact

 

Angelina van Weerdenburg

Communicatieadviseur
+31 (0)6 34 99 55 70
Stuur een bericht