Betty geeft Nederlandse les op afstand bij IBID

‘Ik kan niet op vakantie gaan zonder me voor te stellen hoe het zou zijn om in dat land te wonen en werken’

Betty Barèl heeft jaren in het buitenland gewoond en gewerkt en is daarna neergestreken in Nederland. Nu werkt ze op de Internationale school van Den Haag en geeft ze Nederlandse les op afstand bij IBID.

Werken in het buitenland
Het werk van mijn man, bracht mij op plaatsen waarvan ik nooit had gedacht dat ik daar mijn baan als leraar Nederlands kon uitoefenen. Het bleek dé perfecte professie te zijn om als meereizend partner ook in het buitenland te kunnen werken. In zowel Turkije, Japan, China en Singapore had ik snel de uitdaging gevonden om aan de slag te gaan! Na een aantal jaren in het buitenland te hebben gewerkt en gewoond, ben ik met mijn gezin uiteindelijk in Nederland neergestreken, waar ik onder andere voor IBID werk. Wij bieden Nederlandse les op afstand aan studenten in het buitenland.

Het verrijkende aan lesgeven in het buitenland
Lesgeven in het buitenland was voor mij erg verrijkend. Een goed voorbeeld daarvan is naar mijn idee het IB-programma: een lesprogramma dat een brede kijk heeft op alle facetten uit het leerproces. De studenten leren niet alleen op een cognitieve manier, maar ook van binnenuit, gerelateerd aan normen en waarden, een brede/internationale visie waarin cultuur nooit onderschikt is aan het onderwerp.

Op het moment dat er een sporttoernooi plaatsvindt, of het nu het WK voetbal is of de Olympische Spelen, is de hele school betrokken. In de jonge jaren zien de leerlingen de Nederlandse les als een soort club. Bij de Nederlandse les maken ze vriendjes met kinderen die dezelfde taal spreken en herkennen ze gebruiken die hen herinneren aan hun familie en het leven in Nederland.

De harde kant van avonturen in het buitenland
Wat soms lastig was aan werken in het buitenland is als het onverhoopt niet goed gaat in de thuissituatie van een van je studenten, bijvoorbeeld doordat een familielid ziek wordt. De familie besluit dan vaak terug te keren naar Nederland. Terwijl het kind opnieuw moet beginnen in Nederland, kan je als leraar weinig voor het kind betekenen. Dat is de harde kant van de avonturen in het buitenland.

Terugkeer naar Nederland
Bij terugkeer naar Nederland wilde ik erg graag de ervaring die ik in het buitenland had opgedaan kunnen gebruiken in mijn nieuwe uitdaging. De drie jaar dat wij in Singapore woonden, heb ik gewerkt op de German European School of Singapore waar Nederlands (als eerste taal/moedertaal) geïntegreerd was in het onderwijsprogramma. Dat is een IB-school. Ik heb mij gekwalificeerd voor dit lesprogramma en ervaring opgedaan en ik wenste die ervaring ook in Nederland te kunnen gebruiken. Na een bezoek aan de Internationale School van Den Haag was ik meteen verkocht en herkende ik de internationale dynamiek die ik zo tof vond in Singapore.

Zo kwam ik terecht bij de Internationale School van Den Haag. Ik geef aldaar met name Nederlandse les aan studenten met diverse nationaliteiten die (tijdelijk) in Nederland wonen. De Internationale School van Den Haag is een IB-school gelegen aan de rand van de duinen van Kijkduin met een primary en secondary afdeling. In totaal telt de school 1400 studenten en er wordt een nieuwe vleugel aangebouwd voor de groeiende populatie van de school.

IBID
Daarnaast begeleid ik de studenten bij het pre-IB programma dat IBID verzorgt. IBID biedt IB Nederlandse les op afstand. Wekelijks bespreken en evalueren de studenten en ik via Skype de lesstof. Verder kijk ik het gemaakte werk na en voorzie het van feedback. Het lesmateriaal is ontwikkeld door de docenten die aan IBID verbonden zijn. Het tijdsverschil maakt het mogelijk om op momenten af te spreken dat de studenten klaar zijn met hun programma op hun dagschool en ik van mijn eerste vers gezette kopje koffie van de dag geniet.

Nederlandse gewoonten
Nu weer sprekend vanuit Nederland waardeer ik het klimaat hier (de regenachtige dagen ten spijt). De seizoenen die zorgen dat geen dag hetzelfde is en elk hun eigen charme hebben. Daarnaast kan ik niet zonder mijn fiets. Ik woonde in geen land waar je zo zeer de vrijheid voelt als je je kunt verplaatsen op de fiets zoals in Nederland.

Wat ik ook fijn vind aan Nederland is dat ik de talen die ik ‘onderweg’ geleerd heb in Nederland zonder veel moeite in de praktijk kan brengen. Ook is Sinterklaas in Nederland een beleving van drie weken, terwijl je in het buitenland toch niet echt het gevoel te pakken krijgt.

Toekomst
Ik heb mijn anker uitgegooid in Nederland. Hier in Den Haag heb ik het naar mijn zin en biedt mijn baan de uitdaging die ik ook in het buitenland ambieer. Het wonen en werken in het buitenland zal voor altijd mijn leven kleuren. Ik kan niet op vakantie gaan zonder mij voor te stellen hoe het zou zijn om in dat land te wonen en werken. Het kriebelt altijd en wie weet wat er ooit nog eens voorbijkomt…

In welke landen is Nederlands onderwijs mogelijk?

Er zijn meer dan 200 onderwijsinstellingen in 115 landen wereldwijd aangesloten bij NOB. Benieuwd waar precies?

Gebruik de Scholenzoeker!