Sabine geeft les in Indonesië

"Alleen les is niet voldoende. Ook thuis moet de taal worden aangeboden."

Voordat Sabine Spijker (31) naar Indonesië verhuisde, werkte ze een jaar op een dagschool in Suriname. Inmiddels woont ze alweer vier jaar in Yogyakarta en werkt ze als leerkracht op NTC school De Taaltuin. Deze school telt 39 leerlingen en naast Sabine werkt er nog een andere leerkracht.

"Voordat ik naar het buitenland vertrok, heb ik drie jaar in Nederland in het reguliere basisonderwijs gewerkt nadat ik de PABO had afgerond. Toch koos ik ervoor om het avontuur op te zoeken door in het buitenland te gaan werken. Voordat ik vertrok had ik al redelijk wat gereisd, dus ik ging niet helemaal blanco weg. Mensen zeggen weleens dat ze jaloers op me zijn, maar naar mijn mening is het gewoon een kwestie van doen! Ik ben alleen naar Indonesië gekomen, maar ik ben hier de liefde van mijn leven tegengekomen en we zijn in juli in Nederland en in oktober in Indonesië getrouwd.”

Eigen schoolgebouw
“Samen met mijn Nederlandse collega geven we les aan negen klassen waarvan ik vier klassen onder mijn hoede heb. We hebben het geluk dat we een verbouwd huis als eigen schoolgebouw hebben en dat werkt heel prettig. De Taaltuin is open van maandag tot en met vrijdag. In de ochtend hebben de peuters les en in de middag komen de andere groepen. Buiten de peuters om komen de leerlingen twee keer per week twee uur. Wat ik ontzettend leuk vind is dat ik met verschillende aspecten binnen het onderwijs te maken heb.

Ik heb een hoop verschillende petten op: leerkracht, remedial teacher, intern begeleider en directrice. Ik geef twee dagen per week les aan groep 3, 6, 7 en een brugklas. Intensieve dagen, maar ontzettend afwisselend en divers, omdat ik met verschillende taalmethodes en leeftijden werk. Het houdt me scherp en ik krijg er veel voldoening van. De andere dagen houd ik mij bezig met coördinatortaken. Dat varieert van het schrijven van een schoolgids tot het organiseren van een cultuurdag en alles daartussenin.”

Thuis Nederlands spreken
“Bij de meeste van onze leerlingen is Nederlands niet de eerste taal. Als leerkracht probeer ik alles uit de kast te trekken om de leerling zo goed mogelijk het Nederlands onder de knie te laten krijgen. Soms denken ouders dat het voldoende is om hun kind naar de Nederlandse school te sturen, maar alleen les is niet voldoende. Ook thuis moet de taal worden aangeboden.”

Fietsen en winterdagen
“Mijn familie en vrienden, het Nederlandse eten en de HEMA mis ik het meeste. En fietsen zonder gelijk nat van het zweet, omringd door smog en honderden scootertjes te zijn. En ik mis ook wel eens een koude, witte winterdag, maar over het algemeen maakt de zon en de temperatuur een hoop goed.”

Mijn gouden tip
“Ik raad aan om eerst te gaan reizen, want door een langere tijd op een plek buiten Nederland te verblijven kun je pas ervaren hoe het is om in het buitenland te wonen. En zorg dat je enig incasseringsvermogen hebt. Dingen zullen (vaak) niet lopen hoe jij dat wilt of gewend bent.”

In welke landen is Nederlands onderwijs mogelijk?

Er zijn meer dan 200 onderwijsinstellingen in 115 landen wereldwijd aangesloten bij NOB. Benieuwd waar precies?

Gebruik de Scholenzoeker!