Cursus: Introductie in het NTC-onderwijs

Het NTC- of Nederlandse Taal- en Cultuuronderwijs is niet te vergelijken met het onderwijs in Nederland. De NTC-lessen zijn een aanvulling op het onderwijs dat leerlingen volgen op een internationale- of op een lokale school. In een beperkt aantal uren per week geef je moedertaal- en cultuuronderwijs aan kinderen die opgroeien in een internationale omgeving. De (taal)niveaus van leerlingen lopen meestal erg uiteen en vaak zitten leerlingen met verschillende leeftijden bij elkaar in de groep. Dit vraagt veel van een (nieuwe) leerkracht.

Tijdens deze cursus krijg je als startende NTC-leerkracht handvatten mee, die je kunt gebruiken in je nieuwe baan als NTC-leerkracht. Je maakt kennis met adviseurs van NOB én met leerkrachten die jou voor gingen in het NTC-onderwijs, aan wie je al je vragen kunt stellen.

Aan het einde van deze cursus: 

 • heb je kennis van de uitdagingen waar je als nieuwe NTC-leerkracht mee te maken kunt krijgen (bijvoorbeeld het omgaan met de verschillende rollen als leerkracht in het buitenland);
 • heb je veel tips & tricks gekregen om met deze uitdagingen om te gaan;
 • weet je wat NOB allemaal kan doen om jou te ondersteunen;
 • heb je voorbeelden van hoe je jouw lessen vorm kan geven, met of zonder methode;
 • weet je hoe je handig kunt omgaan met verschillen tussen de leerlingen;
 • bezit je een basiskennis over meertaligheid en handvatten om hier in de klas mee om te gaan;
 • heb je tips gekregen over het vergroten van de motivatie van je leerlingen;
 • weet je hoe je de ontwikkeling van NTC-leerlingen het beste kunt volgen;
 • heb je ideeën gekregen over het geven van cultuuronderwijs;
 • heb je al je prangende vragen kunnen stellen aan ervaringsdeskundigen of aan adviseurs van NOB;
 • ga je met vertrouwen je nieuwe avontuur tegemoet!

De docenten 

Deze cursus wordt gegeven door verschillende adviseurs van NOB én met medewerking van leerkrachten die werken op een NTC-school. De adviseurs hebben jarenlange ervaring met de advisering van startende leerkrachten en hebben vaak zelf ook in het buitenland gewerkt. Daarnaast maak je kennis met verschillende leerkrachten, die werken op een NTC-school en die graag hun ervaringen met je delen.

De adviseurs van NOB die betrokken zijn bij deze introductiecursus, zijn:

               

     Barbara van Dorp  
     onderwijsadviseur 

     Angelique Hoogstrate  
     onderwijsadviseur

     Yvonne Bendermacher-Dekkers  
adviseur werving en selectie


Voor wie is deze cursus bedoeld? 
 

Deze introductie in het NTC-onderwijs is bedoeld voor leerkrachten die nieuw zijn binnen het NTC-onderwijs. Ben je net gestart als NTC-leerkracht of ga je binnenkort aan de slag op een NTC-school? Dan is deze cursus speciaal voor jou! 

De inhoud 

Deze cursus behandelt de uitdagingen waar een startende NTC-leerkracht mee te maken krijgt. De precieze inhoud van de cursus wordt afgestemd met de deelnemers. De volgende onderwerpen komen aan de orde: 

 • omgaan met uitdagingen in het NTC-onderwijs;
 • de ondersteuning van NOB;
 • het inrichten, plannen en evalueren van je lessen Nederlandse taal en cultuur.

De voorbereiding en de praktijk 

Om ervoor te zorgen dat de cursus zo goed mogelijk aansluit bij jouw opleiding, ervaring en onderwijspraktijk ontvang je van Barbara van Dorp een korte vragenlijst en een uitnodiging voor een skypegesprek. 

Wil je meer informatie of twijfel je of deze cursus iets voor jou is? Neem dan gerust contact op met Barbara van Dorp via barbara.vandorp@stichtingnob.nl. Wil je deze cursus volgen tijdens de NOB Bijscholing? Vul dan het inschrijfformulier in en meld je aan!