Cursus: Teach Like a Champion

De auteur van Teach Like a Champion, Doug Lemov, bezocht leraren die opmerkelijke resultaten wisten te bereiken. Hij observeerde wat er in het klaslokaal gebeurde, van leerlingen begroeten tot samenwerken, van ongevraagd spreekbeurten geven tot pittige vragen stellen.

De succesvolle werkwijzen van deze ‘excellente leraren’ zijn vertaald naar 62 bruikbare technieken die bijdragen aan hogere betrokkenheid en betere prestaties van leerlingen. Teach Like a Champion gaat over vakmanschap van leerkrachten en geloof in kansen voor alle kinderen.

Vanwege groot succes in de editie van 2018 wordt deze cursus opnieuw aangeboden. Deelnemers zeggen over deze cursus:

Het was gewoon fantastisch!  Superpraktisch.

Een goede startcursus voor de ' teach' methode, met veel praktijkvoorbeelden die gelijk toepasbaar zijn in de klas.

Aan het einde van deze cursus:

 • ken je de achtergrond van Teach Like a Champion en de opbouw van het boek;
 • kan je op een zinvolle manier zelfstandig na de cursus Teach-technieken uitproberen in de praktijk;
 • heb je op een actieve manier kennis gemaakt met minimaal 17 Teachtechnieken uit de vier verschillende delen van het boek;
 • kun je deze Teachtechnieken aanpassen aan de leeftijdsgroep waarmee je werkt;
 • ben je in staat om deze Teachtechnieken in de klas toe te gaan passen.

  De docent

  Saskia van den Akker werkt sinds februari 2018 bij de CED-groep. Zij stond jarenlang met de voeten in de klei. Van kleuterjuf en  bovenbouwleerkracht, naar bouwcoördinator en uiteindelijk directeur van twee basisscholen. Als directeur is Saskia twee keer naar New York geweest met de studiereis van de CED-groep. Daar zag ze met eigen ogen de teachtechnieken in diverse klassen van de Uncommon Schools. Ook een training van Doug Lemov en Educational Leaders stonden toen op het programma. Saskia verzorgt sindsdien veel Teach-trainingen op scholen in Nederland. 

  Saskia werkt in de Unit Jonge Kind en PO. Ze begeleidt individuele leerkrachten, coacht directeuren, traint teams in leerkrachtvaardigheden, instructiemodellen en implementatietrajecten. Als adviseur combineert Saskia theorie en praktijk goed in haar trainingen. 

  Voor wie is deze cursus bedoeld?

  Deze cursus is bedoeld alle voor leerkrachten en onderwijsassistenten die meer uit hun dagelijkse lespraktijk willen halen. Zowel voor PO- (vanaf de kleuters) als VO-leerkrachten is dit een passende cursus; de gekozen Teachtechnieken zijn voor alle doelgroepen geschikt.

  Het is wel belangrijk dat je regelmatig met groepjes/groepen leerlingen werkt. Geef je les aan individuele kinderen, dan kun je niet alle geleerde Teachtechnieken toepassen in de praktijk!

  De inhoud

  In deze tweedaagse maak je kort kennis met de verschillende facetten van Teach Like a Champion en ga je aan de slag met een aantal technieken, die je direct in de klas kan toepassen.

  Behalve dat de theorie beknopt wordt uitgelegd zie je veel videofragmenten van leerkrachten die de Teachtechnieken toepassen, ervaar je zelf Teachtechnieken en werk je aan de vertaling naar jouw onderwijssituatie. Concreter wordt het niet!

  De voorbereiding en de praktijk

  Ter voorbereiding op de cursus krijg je via NOB een korte inventarisatie van onderwijssituatie, die je voor aanvang van de cursus aan Saskia mailt. Zo maken we de inhoud en de opdrachten op maat voor jou. 

  Tijdens de cursus is het handig als je lesmateriaal tot je beschikking hebt. Hierover volgt later nog meer informatie. Als cursist krijg je het boek Teach Like a Champion 2.0 gratis aangeboden door NOB.

  Wil je deze cursus volgen tijdens de NOB Bijscholing? Vul dan het inschrijfformulier in en meld je aan! Wil je meer informatie of twijfel je of deze cursus iets voor jou is? Neem dan gerust contact op met Jochem Kuiper via jochem.kuiper@stichtingnob.nl.