27 september 2017

Zorgwekkende daling aantal Nederlandse scholen wereldwijd

Sinds de bezuinigingsmaatregelen in 2014 en de geleidelijke afbouw van aanvullende subsidies voor Nederlandse leerlingen in het buitenland, heeft een toenemend aantal Nederlandse scholen in het buitenland haar deuren gesloten. Dit blijkt uit een rapport van de Onderwijsinspectie naar de gevolgen van het nieuwe budgettaire kader voor Nederlands onderwijs wereldwijd.

19 september 2017

In Memoriam: Fons van Wieringen

Met grote verslagenheid heeft NOB kennis genomen van het overlijden van Prof. dr. A. M. L. (Fons) van Wieringen op 71-jarige leeftijd op 16 september 2017.

06 september 2017

Nieuwe website NOB

Met trots lanceren wij vandaag onze website. Alle relevante informatie over Nederlands onderwijs wereldwijd op één centrale plek, met een frisse uitstraling. En niet onbelangrijk: de site is volledig responsive, zodat de site altijd goed leesbaar is, onafhankelijk van welk device je gebruikt.

08 juli 2017

In verbinding - 31e NOB Bijscholing start zondag 9 juli

13 cursussen passend bij de unieke situatie in het buitenland - 14 inspirerende workshops - een fijne locatie aan de Hollandse kust - ruim 200 collega's van scholen wereldwijd en de mogelijkheid om live te sparren met alle NOB'ers. Zondag 9 juli start de 31e NOB Bijscholing met als thema "In verbinding".

02 juli 2017

Koninklijke onderscheiding directeur Nederlandse school Rwanda

Op vrijdag 16 juni 2017 is Jan de Groot benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, als erkenning voor zijn grote en jarenlange bijdrage aan de promotie van de Nederlandse taal en cultuur in het buitenland.
De staat van het Nederlands onderwijs in het buitenland 2016-2017

12 april 2017

De staat van het Nederlands onderwijs in het buitenland 2016-2017

Vandaag presenteert NOB De staat van het Nederlands Onderwijs in het Buitenland over het schooljaar 2016/2017. Voor het tweede jaar op rij sluiten we hiermee aan bij De Staat van Het Onderwijs van de Onderwijsinspectie, en maken we het wereldwijde beeld van het Nederlandstalige onderwijs compleet.

05 april 2017

NIEUW! NOB-Praatkaarten

Speciaal voor kinderen die in het buitenland Nederlands onderwijs hebben gevolgd en terugkeren naar Nederland of Vlaanderen ontwikkelde NOB Praatkaarten voor in de klas.

23 februari 2017

Verplichte registratie Lerarenregister uitgesteld

Registerleraar.nl is in 2012 gestart door de Onderwijscoöperatie als een vrijwillig register. Je kan erin bijhouden welke professionaliseringsactiviteiten je als bevoegd leraar onderneemt. Het lerarenregister is onderdeel van de Wet Beroep Leraar en het streven is dat het in 2017 verplicht wordt voor iedere leraar om zich in te schrijven. Inmiddels is het 2017: hoe staat het er nu voor?

09 februari 2017

Een derde emigrerende kinderen binnen vijf jaar terug in Nederland

Van alle kinderen die in 2010 naar het buitenland vertrokken, heeft ruim een derde zich na vijf jaar weer in Nederland gevestigd. Drie jaar na vertrek gaat het om 25% terugkeerders. Wanneer deze kinderen Nederlands onderwijs in het buitenland hebben gevolgd, kunnen zij bij terugkeer soepel aansluiten in het Nederlands onderwijssysteem.

02 februari 2017

01 februari 2017

“Hoe groot is Nederland?”: Internationaal onderwijs buiten en binnen Nederland als inspiratiebron

“Laten we ons realiseren dat het in onze huidige wereld van groot belang is dat we onze kinderen internationaal competent maken, zodat zij als ware wereldburgers de toekomst tegemoet kunnen treden. En laten we daarin vooral gebruik maken van en ons laten inspireren door de kennis en ervaring die er over dit onderwerp al aanwezig is; op grote en kleine schaal en zowel in het Nederlands onderwijs in het buitenland als in het internationaal onderwijs in Nederland.”