Nieuwsoverzicht

19 juli 2019

276 deelnemers op NOB Bijscholing: duurzaam vernieuwen

Vorige week vond alweer de 33ste editie van de NOB Bijscholing plaats. Ruim 270 leraren, schoolleiders en bestuurders uit alle hoeken van de wereld verzamelden zich van 7 t/m 9 juli in Egmond aan Zee voor drie dagen vol met inspiratie, verbinding en verdieping.

18 april 2019

NOB organiseert Vliegende Startdag op woensdag 5 juni

Ieder schooljaar vliegen veel leraren uit naar het buitenland, een deel van hen voor het eerst. Niet alleen heeft het wonen en werken in een nieuw land de nodige gevolgen: ook het nieuwe werkklimaat is wennen en vergt voorbereiding. Daarom organiseert NOB jaarlijks de Vliegende Startdag, speciaal voor alle leraren en schoolleiders die voor het eerst in het buitenland gaan werken. Dit jaar vindt de Vliegende Startdag plaats op woensdag 5 juni.

12 april 2019

155 scholen in het buitenland doen mee aan Koningsspelen

Sinds de inhuldiging van Koning Willem-Alexander vinden in Nederland de Koningsspelen plaats, traditiegetrouw op de laatste vrijdag voor Koningsdag. Dit jaarlijks terugkerende evenement wordt georganiseerd door de Krajicek Foundation. Sinds 2016 doen ook de bij NOB aangesloten scholen in het buitenland mee. Dit jaar zijn dat 155 scholen, een recordaantal.

10 april 2019

Herstel van wereldwijd Nederlands onderwijs

Het aantal leerlingen dat Nederlands moedertaalonderwijs in het buitenland volgt is voor het eerst sinds 2016 weer gestegen. In totaal volgen nu 13.744 leerlingen Nederlands onderwijs in het buitenland, een toename van 87 leerlingen ten opzichte van een jaar eerder. Deze lichte stijging laat zien dat het wereldwijde onderwijsnetwerk herstellende is, na een aantal jaren van krimp.

09 april 2019

Raad van Toezicht brengt bezoek aan Regenboogschool in Londen

Op vrijdag 5 en zaterdag 6 april brachten twee leden van de Raad van Toezicht (RvT), bestuurder a.i. Hanneke Teekens en directeur a.i. Lex Stijl van NOB een bezoek aan de ambassade en de Regenboogschool in Londen. Tijdens dit bezoek maakten zij in de praktijk Nederlands moedertaalonderwijs in het buitenland mee.

20 maart 2019

Nederlandse school Bremen verwelkomt koningspaar

Recentelijk waren koning Willem-Alexander en koningin Máxima op werkbezoek in de Duitse stad Bremen. Leerlingen en leerkrachten van de bij NOB aangesloten Nederlandse school in Bremen pakten hun kans en verwelkomden het koninklijk paar met spandoeken, tekeningen en zelfs een Koningslied op de Marktplatz.

12 maart 2019

Filip D’havé toegetreden tot Raad van Toezicht NOB

Filip D’havé is toegetreden tot de Raad van Toezicht van NOB. Hij volgt daar Axel Buyse op, die is teruggetreden uit de Raad van Toezicht.

08 maart 2019

NOB lanceert Mijnschoolplan voor scholen in het buitenland

Stichting NOB faciliteert een wereldwijd netwerk van 189 scholen. Scholen die onderdeel zijn van dat netwerk voldoen aan een aantal voorwaarden, die bijdragen aan de onderwijskwaliteit. Eén van die voorwaarden is het opstellen van een schoolplan. Om de kwaliteit van schoolplannen naar een hoger niveau te brengen werkt NOB sinds 2018 samen met digitaal programma Mijnschoolplan, waar alle bij NOB aangesloten scholen gebruik van kunnen maken.

06 maart 2019

Linde van den Bosch nieuwe directeur-bestuurder

Linde van den Bosch (56) wordt per 1 juni de nieuwe directeur-bestuurder van NOB. Dat heeft de Raad van Toezicht onlangs besloten. Zij neemt het stokje over van interim-bestuurder Hanneke Teekens en interim-directeur Lex Stijl, die sinds juli 2018 deze rollen binnen NOB vervullen.

31 januari 2019

Inschrijving NOB Bijscholing 2019 geopend

Van 7 t/m 9 juli 2019 vindt in Egmond aan Zee voor de 33ste keer de NOB Bijscholing plaats, met dit jaar als thema "Duurzaam vernieuwen". Vandaag is het definitieve cursusaanbod bekendgemaakt en de inschrijving geopend.

07 november 2018

Van Engelshoven en Crevits verheugd over geld voor Nederlands onderwijs wereldwijd

Tijdens een ontmoeting in het kader van de 4e Vlaams-Nederlandse top op maandag 5 november, spraken de Nederlandse en Belgische ministers onder meer over het zogeheten 'Damesakkoord'.

18 oktober 2018

Een najaar vol regiobijeenkomsten

Onlangs vond er nog één in New Jersey plaats en in november staan maar liefst drie regiobijeenkomsten van bij NOB aangesloten scholen op de planning, georganiseerd voor én door scholen. NOB zal bij al deze bijeenkomsten aanwezig zijn en een bijdrage leveren.

20 september 2018

NOB Colloquium “De wereldburger als ambassadeur”

Vandaag vindt het NOB Colloquium “De wereldburger als ambassadeur” in de Caballero Fabriek in Den Haag plaats, ter gelegenheid van het afscheid van voormalig directeur-bestuurder Karen Peters. Tijdens het colloquium zullen Prinses Laurentien, Henriette Louwerse en Julie Bynens vanuit verschillende perspectieven ingaan op dit thema van wereldburgerschap.

17 juli 2018

Volle kracht vooruit - 32ste NOB Bijscholing een groot succes

Vorige week vond alweer de 32ste editie van de NOB Bijscholing plaats. Ruim 200 leraren, schoolleiders en bestuurders uit alle hoeken van de wereld verzamelden zich van 8 t/m 10 juli in Egmond aan Zee voor drie dagen vol met inspiratie, verbinding en verdieping.

21 juni 2018

Tijdelijke invulling bestuursstructuur NOB

In verband met het aankomende vertrek van directeur-bestuurder Karen Peters heeft de Raad van Toezicht van NOB op 14 juni 2018 besloten tot een tijdelijke invulling van de bestuursstructuur bij NOB. Mevrouw Hanneke Teekens en de heer Lex Stijl zullen vanaf 16 juli 2018 respectievelijk bestuurder en directeur a.i. worden bij NOB. Beiden kennen de organisatie goed.

15 juni 2018

Hanneke Teekens treedt terug uit Raad van Toezicht NOB

Op 14 juni 2018 was de laatste vergadering van de Raad van Toezicht dit schooljaar. Dit was tevens de laatste vergadering van mevr. Teekens als lid van de Raad van NOB.

15 mei 2018

Aankondiging vertrek directeur-bestuurder NOB

Directeur-bestuurder Karen Peters legt haar functie bij NOB per 1 september 2018 neer, na een dienstverband van ruim vierenhalf jaar. Zij gaat aan de slag als voorzitter van het College van Bestuur van Eem-Vallei Educatief, een stichting voor primair openbaar onderwijs.

24 april 2018

Scholen wereldwijd zeer tevreden over ondersteuning NOB

De bij NOB aangesloten scholen en de door NOB gedetacheerde leerkrachten bij Europese scholen zijn zeer tevreden over de ondersteuning door NOB. Dit blijkt uit een evaluatie van de subsidieverlening aan NOB, uitgevoerd door een extern onderzoeksbureau in opdracht van het ministerie van OCW. Aanleiding voor de evaluatie was het feit dat de huidige vijfjarige subsidieperiode voor NOB dit jaar afloopt.

11 april 2018

NOB overhandigt De Staat van het Nederlands Onderwijs in het Buitenland 2017-2018 aan Ministers van Onderwijs

Vandaag presenteert NOB “De Staat van het Nederlands Onderwijs in het Buitenland” over het schooljaar 2017-2018. Voor het derde jaar op rij sluiten we hiermee aan bij De Staat van het Onderwijs van de Onderwijsinspectie en maken we het wereldwijde beeld van het Nederlandstalige onderwijs compleet. Directeur-bestuurder Karen Peters overhandigde De Staat van het Nederlands Onderwijs in het Buitenland aan minister Van Engelshoven en minister Slob tijdens het congres De Staat van het Onderwijs van de Onderwijsinspectie in Maarssen dat plaatsvond op woensdag 11 april.

12 februari 2018

stichtingnob.nl

05 februari 2018

Nieuwe privacywetgeving (AVG) voor scholen in Europa

Vanaf 25 mei gelden er nieuwe Europese privacyregels die ook voor scholen in het buitenland gelden wanneer zij gevestigd zijn binnen de EU. De regels in de wet (Algemene verordening gegevensbescherming) geven leerlingen en ouders meer controle over hun persoonsgegevens.

05 februari 2018

Inschrijving NOB Bijscholing 2018 geopend

Van 8 t/m 10 juli 2018 vindt in Egmond aan Zee voor de 32ste keer de NOB Bijscholing plaats, met dit jaar als thema "Volle kracht vooruit". Vandaag is het definitieve cursusaanbod bekendgemaakt en de inschrijving geopend. 

15 januari 2018

stichtingnob.nl

10 januari 2018

stichtingnob.nl

09 januari 2018

stichtingnob.nl

12 december 2017

Terugkeer leerlinggebonden subsidie vanaf 2018

Vanaf 2018 ontvangen alle bij NOB aangesloten scholen weer een leerlinggebonden subsidie, vergelijkbaar met de situatie zoals die voor afschaffing van de aanvullende subsidie per 1 januari 2017 was. Het kabinet trekt hier jaarlijks 3 miljoen euro voor uit. Minister Ingrid van Engelshoven (onderwijs) maakte dit vandaag bekend tijdens een ontmoeting met haar Vlaamse collega Hilde Crevits in Brussel.

11 december 2017

In Memoriam: Ad Westendorp

Met grote verslagenheid heeft NOB kennis genomen van het plotselinge overlijden van mr. Ad Westendorp op 60-jarige leeftijd op 7 december 2017.

27 september 2017

Zorgwekkende daling aantal Nederlandse scholen wereldwijd

Sinds de bezuinigingsmaatregelen in 2014 en de geleidelijke afbouw van aanvullende subsidies voor Nederlandse leerlingen in het buitenland, heeft een toenemend aantal Nederlandse scholen in het buitenland haar deuren gesloten. Dit blijkt uit een rapport van de Onderwijsinspectie naar de gevolgen van het nieuwe budgettaire kader voor Nederlands onderwijs wereldwijd.

19 september 2017

In Memoriam: Fons van Wieringen

Met grote verslagenheid heeft NOB kennis genomen van het overlijden van Prof. dr. A. M. L. (Fons) van Wieringen op 71-jarige leeftijd op 16 september 2017.
De staat van het Nederlands onderwijs in het buitenland 2016-2017

12 april 2017

De staat van het Nederlands onderwijs in het buitenland 2016-2017

Vandaag presenteert NOB De staat van het Nederlands Onderwijs in het Buitenland over het schooljaar 2016/2017. Voor het tweede jaar op rij sluiten we hiermee aan bij De Staat van Het Onderwijs van de Onderwijsinspectie, en maken we het wereldwijde beeld van het Nederlandstalige onderwijs compleet.

23 februari 2017

Verplichte registratie Lerarenregister uitgesteld

Registerleraar.nl is in 2012 gestart door de Onderwijscoöperatie als een vrijwillig register. Je kan erin bijhouden welke professionaliseringsactiviteiten je als bevoegd leraar onderneemt. Het lerarenregister is onderdeel van de Wet Beroep Leraar en het streven is dat het in 2017 verplicht wordt voor iedere leraar om zich in te schrijven. Inmiddels is het 2017: hoe staat het er nu voor?

09 februari 2017

Een derde emigrerende kinderen binnen vijf jaar terug in Nederland

Van alle kinderen die in 2010 naar het buitenland vertrokken, heeft ruim een derde zich na vijf jaar weer in Nederland gevestigd. Drie jaar na vertrek gaat het om 25% terugkeerders. Wanneer deze kinderen Nederlands onderwijs in het buitenland hebben gevolgd, kunnen zij bij terugkeer soepel aansluiten in het Nederlands onderwijssysteem.

01 februari 2017

“Hoe groot is Nederland?”: Internationaal onderwijs buiten en binnen Nederland als inspiratiebron

“Laten we ons realiseren dat het in onze huidige wereld van groot belang is dat we onze kinderen internationaal competent maken, zodat zij als ware wereldburgers de toekomst tegemoet kunnen treden. En laten we daarin vooral gebruik maken van en ons laten inspireren door de kennis en ervaring die er over dit onderwerp al aanwezig is; op grote en kleine schaal en zowel in het Nederlands onderwijs in het buitenland als in het internationaal onderwijs in Nederland.”