155 scholen in het buitenland doen mee aan Koningsspelen

12 april 2019

Sinds de inhuldiging van Koning Willem-Alexander vinden in Nederland de Koningsspelen plaats, traditiegetrouw op de laatste vrijdag voor Koningsdag. Dit jaarlijks terugkerende evenement wordt georganiseerd door de Krajicek Foundation. Sinds 2016 doen ook de bij NOB aangesloten scholen in het buitenland mee. Dit jaar zijn dat 155 scholen, een recordaantal.

De Koningsspelen vinden dit jaar plaats op vrijdag 12 april. Vast onderdeel van de Koningsspelen is de Koningssportdag. Naast de duizenden basisscholen in Nederland doen ook veel Nederlandse scholen in het buitenland mee aan de sportdag. In 2019 zijn dat 155 scholen, ruim 80% van het totaal aantal aangesloten scholen.

Deelname is mogelijk dankzij (onder meer) de Krajicek Foundation en PostNL, die gezamenlijk zorg dragen voor de verzending van de Sport- en Feestpakketten, waarmee scholen zelf vorm kunnen geven aan de Koningssportdag. Scholen in het buitenland vieren zonder uitzondering Koningsdag, in 80 landen over de hele wereld. De Koningsspelen zijn daarop een waardevolle aanvulling in het kader van cultuuronderwijs. Daarnaast wordt de Nederlandse en Vlaamse gemeenschap vaak betrokken bij de festiviteiten.

 

“Scholen in het buitenland zijn zonder uitzondering ontzettend blij met dit pakket, en waarderen de erkenning voor het wereldwijde Nederlands onderwijs. Koningsdag en de Koningsspelen leven erg bij de Nederlandse gemeenschap in het buitenland. Omdat in elk land de evenementen op een ander moment plaatsvinden, is het wereldwijd wel een maand lang feest. Bovendien gebruiken scholen de materialen het hele jaar door, in en om de lessen.” - Laura Muis, coördinatie Koningsspelen vanuit NOB.


Water drinken
Het thema van de Koningsspelen 2019 is water drinken. Ook de inhoud van het Sport- en Feestpakket is afgestemd op dit thema. Het speciale lied, gemaakt door Kinderen voor Kinderen, heet Pasapas en is hier terug te vinden.