Een derde emigrerende kinderen binnen vijf jaar terug in Nederland

09 februari 2017

Van alle kinderen die in 2010 naar het buitenland vertrokken, heeft ruim een derde zich na vijf jaar weer in Nederland gevestigd. Drie jaar na vertrek gaat het om 25% terugkeerders. Wanneer deze kinderen Nederlands onderwijs in het buitenland hebben gevolgd, kunnen zij bij terugkeer soepel aansluiten in het Nederlands onderwijssysteem.

In het jaar 2015 zijn in totaal 12.579 kinderen tussen de 4 en 18 jaar geëmigreerd uit Nederland, zo blijkt uit cijfers van het CBS die in het bezit zijn van NOB. Een minimale daling ten opzichte van 2014, waarin slechts 11 kinderen meer naar het buitenland verhuisden. Traditiegetrouw is de groep jonge kinderen (tussen 4 en 12 jaar oud) die meeverhuizen naar een nieuw thuisland een stuk groter dan de groep oudere kinderen (tussen 13 en 18 jaar oud). Dat was ook in 2015 het geval: 8.787 jonge en 3.792 oudere kinderen emigreerden. Het totaal aantal Nederlanders dat in 2015 uit Nederland vertrok is 149.509 (bron: CBS Statline).

Verenigd Koninkrijk favoriete bestemming

Waar België de afgelopen vijf jaar de populairste vestigingsplaats was voor Nederlandse kinderen, is het land in 2015 van de troon gestoten door het Verenigd Koninkrijk (1690 kinderen). België staat met 1590 kinderen op de tweede plek, gevolgd door Duitsland (1171 kinderen), Turkije (969 kinderen) en de Verenigde Staten (754 kinderen).

Een goede aansluiting bij terugkeer

Niet alleen vertrekken ieder jaar veel gezinnen naar het buitenland, ook een aanzienlijk deel keert weer terug op Nederlandse bodem. Daarmee komen duizenden kinderen terug in de Nederlandse cultuur, en in het Nederlandse onderwijssysteem. NOB is de spil van een wereldwijd netwerk voor Nederlands onderwijs in het buitenland. We bieden vandaag de dag 15.000 kinderen en jongeren een goede aansluiting op het onderwijssysteem bij een eventuele terugkeer, én houvast bij de ontwikkeling van hun wereldburgerschap vanuit hun Nederlandse of Vlaamse wortels. Zodat zij grenzenloos kunnen groeien, waar ze vandaag ook zijn en morgen naartoe gaan.

NOB: voor kwaliteit en continuïteit

Ons netwerk biedt leerlingen de mogelijkheid om de Nederlandse taal en cultuur te leren en/of bij te houden, op een manier die bij de situatie van het kind past: deeltijd of voltijd, lokaal of op afstand, en op basis- of voortgezet onderwijsniveau. Er zijn meer dan 200 onderwijsinstellingen in ruim 120 landen wereldwijd aangesloten bij NOB. Daarmee staan deze scholen onder kwaliteitstoezicht van de Nederlandse Onderwijsinspectie en kunnen zij rekenen op inhoudelijke ondersteuning door NOB.