NOB organiseert Vliegende Startdag op woensdag 5 juni

18 april 2019

Ieder schooljaar vliegen veel leraren uit naar het buitenland, een deel van hen voor het eerst. Niet alleen heeft het wonen en werken in een nieuw land de nodige gevolgen: ook het nieuwe werkklimaat is wennen en vergt voorbereiding. Daarom organiseert NOB jaarlijks de Vliegende Startdag, speciaal voor alle leraren en schoolleiders die voor het eerst in het buitenland gaan werken. Dit jaar vindt de Vliegende Startdag plaats op woensdag 5 juni.

De insteek van deze voorbereidingsdag is maatwerk, van elke deelnemer staat de eigen situatie centraal. In welk land ga je werken, in welk type school kom je terecht , wat weet je al en waar liggen nog vragen?  

Een vast onderdeel van de Vliegende Startdag is het omgaan met “cultuurschok”, daarnaast komen inhoudelijke punten met betrekking tot het onderwijs en werkgeverschap aan bod. Ook is er uitgebreid ruimte voor praktische zaken: pensioen, inspectie, en de rol van NOB.  

Jaarlijks wordt deze dienst door deelnemers goed gewaardeerd, met name de uitwisseling is van extra meerwaarde. Zo kunnen gelijkgestemden overleggen en elkaar bevragen: een prettige aanvulling op de voorbereiding. Daarnaast hebben de starters aan elkaar al een klein netwerk, dat ook tijdens de nieuwe baan benut wordt.

Aanmelden?
De inschrijving voor de Vliegende Startdag 2019 is nu open. Hieronder staat het programma. Voorwaarde voor aanmelding is dat je (nieuwe werknemer) gaat werken op een bij NOB aangesloten school. Kosten voor deelname bedragen €50,-. Meld je aan door een e-mail te sturen naar Yvonne Bendermacher-Dekkers (yvonne.bendermacher-dekkers@stichtingnob.nl) , met daarin je contactgegevens, land van bestemming en de school waar je gaat werken. Ook werkgevers kunnen hun nieuwe werknemers aanmelden!

Programma


13.30 - 14.00: Start & welkom
14.00 - 14.45:  Waar kom je terecht?
Onderwijskundige informatie gericht op het schooltype waar je gaat werken.
14.45 - 15.30:  Voorbereiding op het vertrek – de praktische zaken                             
Wat verandert er voor je persoonlijk als je gaat werken in het buitenland? Aan welke praktische zaken moet je denken (verzekering, pensioen, contract)? 
15.30 - 16.00: Koffie/theepauze
16.00- 18.00: Cultureshock
Presentatie over interculturele voetangels en klemmen, maar ook over hoe het proces van aanpassing aan een nieuwe cultuur in ieder land én voor iedereen anders verloopt.
18.00 - …  Hapje & drankje
Ruimte voor napraten en onderlinge uitwisseling.