Sinds 1980... NOB bestaat 40 jaar!

22 september 2020

40 jaar NOB: iets om bij stil te staan. Vandaag trappen we ons jubileumjaar af met de lancering van een online magazine en een fris, nieuw logo met bijpassende visuele identiteit.

Formeel bestaat NOB op 19 december aanstaande precies 40 jaar, maar ter ere van deze bijzondere mijlpaal zullen gedurende het hele schooljaar een aantal activiteiten plaatsvinden. Zo bereiden we voor de lente van 2021 een bijzonder evenement voor en sluiten we het jubileumjaar af tijdens de Bijscholing in 2021. Wat er staat te gebeuren, blijft nog even een verrassing. Uiteraard heeft de uitbraak van het coronavirus niet alleen impact op het onderwijs van onze aangesloten en Europese scholen, maar ook op de manier waarop we aandacht besteden aan de eerste 40 jaar NOB.

Magazine 40 jaar NOB

We starten met een terugblik op 40 jaar NOB in de vorm van een speciaal online magazine, waaraan tal van mensen hebben meegewerkt. Van leraren en bestuurders tot aan leerlingen en ouders, allemaal hebben ze hun eigen herinneringen aan NOB en de scholen waaraan ze verbonden waren. In periodes van vijf jaar nemen we lezers mee op een reis door de geschiedenis van NOB. Vanaf het prille begin zonder betaalde werknemers begin jaren ’80 tot aan de organisatie die we nu zijn. Je leest het online magazine op NOB40.nl.

Nieuwe visuele identiteit

Gelijktijdig met de start van het jubileumjaar krijgt NOB ook een visuele update in de vorm van een nieuw logo en een bijpassende identiteit. De vorige huisstijl dateerde van zo’n 10 jaar geleden en voldeed in toenemende mate niet meer aan de eisen die hieraan – vooral digitaal – gesteld worden. Directeur-bestuurder Linde van den Bosch hierover: “De eigentijdse visuele stijl en het nieuwe logo helpen ons om NOB de komende jaren steviger te profileren als de onafhankelijke koepelorganisatie voor Nederlandse onderwijs in het buitenland die we zijn.”

De toekomst

Linde is vol vertrouwen dat NOB in 2030 haar 50-jarige bestaan kan vieren. “Wij zien de toekomst met ambitie tegemoet. Als ik zie hoe goed en snel onze scholen en ook wijzelf in deze roerige tijden hebben kunnen schakelen, dan ben ik daar best trots op. Ik heb echt gemerkt dat die 40 jaar ervaring meerwaarde heeft, juíst in tijden van crisis. De impact van het coronavirus op ons netwerk zal blijvende veranderingen met zich meebrengen, maar we zetten in op wendbaarheid, zodat we snel en adequaat kunnen reageren op veranderende omstandigheden.”